De laatste tijd is er weer veel te doen over de lamp die nagelstylisten gebruiken om gels uit te harden.. volgens deze berichten zou de lamp niet veilig zijn. Dit blijft een beetje hardnekkig geluid, dat door verschillende media wordt overgenomen…
Tijd dus om hierop te reageren.
Laten we dit bericht eens nader bekijken.
Het gaat om een onderzoek uitgevoerd door een paar wetenschappers, maar het blijkt dat in dit onderzoek niet wordt gekeken naar de veiligheid van UV-nagellampen zoals we die gebruiken in onze nagelsalons. “Ze gebruikten een onrealistische lamp en legden het weefsel onrealistisch lang bloot! Namelijk 20 minuten per keer en dit 3 dagen achter elkaar”
In het onderzoek komt ook naar voren dat ‘bij-goed-gebruik’ de lamp niet schadelijk is, alleen wordt dit ergens achteraan in het artikel vermeld..
En deze wetenschappers geven toe dat ze nog meer onderzoek moeten doen.
Kijk op zich is er natuurlijk niets mis mee om onderzoek te doen.. want je mag kritisch zijn en niemand wil dat van de nagellamp gezondheidsproblemen komen natuurlijk .. maar een onderzoek moet wel op de juiste manier uitgevoerd worden.
Er zijn al zoveel onderzoeken gedaan en nog steeds wordt er van alles onderzocht .. en alle studies wijzen uit dat de nagellamp veilig is in gebruik.
Leveranciers van nagelverzorgingsproducten spenderen járen aan onderzoek naar hun lampen voordat ze op de markt komen en zodat wij als nagelstylisten dit veilig kunnen gebruiken bij onze klanten.
Wetenschappelijk bewezen
Doug Schoon, een onafhankelijke Amerikaanse wetenschapper, die zich heeft gespecialiseerd in nagelproducten schrijft in zijn boek Face to Face.. dat, en ik citeer, meerdere wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd door wereldwijd toonaangevende deskundigen hebben aangetoond dat UV-lampen veilig zijn.
Deze wetenschappelijke onderzoeken dat , mits op de juiste manier wordt gemeten, ze tenminste 3x veiliger zijn dan direct zonlicht van bovenaf, en tenminste 11x veiliger dan zonlicht schuin van boven. Dat is de vorm van zonlicht waar wij, in dit gedeelte van de wereld, mee te maken hebben om 3 uur ’s middags.
Even ‘technisch’:
Energie wordt gemeten in golflengtes. Hoe hoger de golf, hoe meer energie er is.
De golflengte is de afstand tussen 2 toppen van de golven.Hoe dichter de golven bij elkaar liggen hoe hoger de intensiteit en hoe meer schade ze kunnen veroorzaken en hoe verder ze uit elkaar liggen hoe minder effectief en minder schadelijk ze zijn.
De golven in het middelste gedeelte van het, zoals dat heet, UV spectrum zijn zichtbaar. Andere golven zijn dat niet, dat zijn bijvoorbeeld radio actieve golven aan de ene kant en röntgen golven aan de andere uiterste kant van het spectrum.
Bij de nagellamp hebben we te maken met het zichtbare gedeelte van het spectrum.
Deze kan je verdelen in een UV-A, UV-B en UV-C gedeelte die voor verschillende doelen kunnen worden ingezet.
Het UV-A gedeelte is het veiligste deel van het UV spectrum.. dit wordt bijvoorbeeld in de nagellampen gebruikt om de gels uit te harden.
UV-B kunnen, bij verkeerd gebruik, schadelijke effecten hebben op de huid .. we kennen dit als zonnebrand, net als je rood kleurt wanneer je tussen 11 en 3 in de volle zon gaat zitten. Dit deel van het spectrum wordt gebruikt door dermatologen bij bijvoorbeeld huidaandoeningen als psoriasis of vitiligo.
UV-C is schadelijk voor levende cellen en hebben kiemdodende eigenschappen. Deze worden alleen door professionals onder strikte voorzorgsmaatregelen gebruikt.
Wat al deze UV’s gemeen hebben is dat ze ‘bij goed gebruik’ veilig zijn.
Maar geldt dat niet voor alles?
Water is ook goed voor ons maar bij 5 liter op een dag. elke dag weer, komen er toch ook echt problemen van.
Weer even terugkomend op de nagellamp..
hierin komen alleen de veiligste UV-A golflengtes vrij.
De lage intensiteit UV die de lamp uitstraalt en de gevaarlijke golflengtes die eruit worden gefilterd maken dat deze nagellampen veiliger zijn dan natuurlijk zonlicht.
Feiten van de UV nagellampen op een rijtje:
- minstens 11x veiliger dan direct zonlicht van bovenaf
- bewezen veilig voor klant en nagelstylist
- minstens 3x veiliger dan zonlicht van schuin van boven
- top UV stralingsexperts vinden het verrassend veilig
- studies tonen aan dat het zeer onwaarschijnlijk is dat hierdoor huidkanker wordt veroorzaakt
- Volgens UV stralingexperts : zeer onwaarschijnlijk dat iemand hieraan te lang bloot gesteld kan worden.
- 1 veilige medische behandeling van psoriasis met UV staat gelijk aan 250 jaar wekelijks gebruik van de UV nagellamp
UV nagellampen worden maximaal 8 minuten gebruikt, 2x per maand
Dat betekent dat jouw klanten een groter risico lopen op UV- blootstelling als zij in hun auto door de zon naar je nagelsalon en weer terug naar huis rijden.
Wanneer klanten zich veiliger voelen door bescherming te dragen, dan kan je als nagelstyliste altijd een katoenen handschoen zonder vingertoppen aanbieden.. maar dat is alleen voor een veilig gevoel, niet omdat het nodig is.
Tot slot.
Ik wil nog graag even benadrukken dat de allerbeste lamp, de lamp is die bij je producten hoort. Professionele merken hebben een systeem waarop alles op elkaar is afgestemd..
Zelf experimenteren raad ik heel erg af .. ook al heb je nog nooit problemen gehad ..
je bent geen wetenschapper.. ik ook niet. Ieder zijn of haar vak. Hou producten van merk X bij merk X en van merk Y bij merk Y. En volg de instructies van de leverancier. Dan weet je zeker dat je veilig bezig bent.
Je weet niet wat je niet weet! Dus luister naar je leverancier die de lamp speciaal heeft ontworpen
voor haar nagelproducten.
Gebruik alleen kwaliteitsproducten van gerenommeerde merken ..
Zorg dat je de juiste training krijgt, zodat je precies weet hoe hun producten werken. Elk product heeft haar wetenswaardigheden.. Geen enkele gel is hetzelfde en er bestaat ook niet zoiets als 1 lamp voor alle gels.
Blijf trainingen volgen, zodat je helemaal up-to-date bent.
En ben je een doehetzelver? Weet dat je een groot risico loopt, bijvoorbeeld op allergieën, als je een gel gebruikt en geen training hebt gevolgd... Weet dat dit grote gevolgen heeft want acrylaten worden ook door de tandarts gebruikt en bij een nieuwe heup operatie...
Wil jij mooie nagels? Dan raad ik je aan om naar een professionele nagelstyliste te gaan die weet waar ze mee bezig is, die wél trainingen heeft gevolgd en die kennis heeft. .
Of volg zelf een opleiding. Of lak je nagels met nagellak.
Want volgens mij geven deze punten, een verkeerde lamp en niet de juiste kennis, op dit moment grotere problemen dan wat we met de nagellamp ooit zullen hebben.
Mijn bronnen zijn:
Boek: Face to Face – Douglas Schoon
Nail Knowledge.org